Jáhlová kaše se švestkami
Ingredience pro 4 osoby:
1 hrnek jáhel
sůl
100 g sušených švestek
máslo
cukr
Jáhly 3x spaříme v horké vodě. (Pokud jsou jáhly dobré, stačí horká voda z vodovodu, pokud jsou nahořklé nebo hodně tvrdé, je lepší spařit vařící vodou. Obvykle ale postačí ta z vodovodu).
Dáme vařit, vody by mělo být přibližně 2-3 x tolik, než je jáhel. Já vodu průběžné dolévám, každé sají jinak. Mírně osolíme, např. 2 větší špetky (preferuji sladká jídla osolená více).
Vaříme, dokud nejsou jáhly křupavé - poloměkké. Poté přidáme nakrájené sušené švestky. Čím více švestek, tím méně dalšího sladidla. Přidat můžeme i hrozinky, brusinky, meruňky... fantazii se meze nekladou. Ovoce lze samozřejmě přidávat také čerstvé, dokonce to může být i lepší. Vaříme vše doměkka.
Nakonec vmícháme plátek másla, případně trochu jiného tuku podle preferencí. Osladíme. Cukrem - po skončení vaření, aby se během varu nepřipaloval. Medem ještě později, až je kaše méně horká, aby se zbytečně nezničily cenné látky v něm obsažené.
Jáhly jsou vynikající pro svou lehkou stravitelnost, zásadotvornost a příjemnou chuť. Hodí se pro všechny strávníky bez rozdílu, jsou lehké, ale sytější než rýže, kromě toho neobsahují lepek.
Všem přeji dobrou chuť!