Vegetariánský "boršč"
Hrst jáhel
tuk (0,5cm másla nebo 2 lžíce oleje)
2 větší brambory
3 mrkve
1 čtvrtka celeru
2 červené řepy
1 cibule (červená)
3 hrsti kysaného zelí
himalájská sůl
tmavý řepný cukr (třtinový)
citronová šťáva
bobkový list
nové koření
pepř
majoránka
voda
Jáhly propláchneme v horké vodě a spaříme vařící vodou, dokud se nezačnou samy rozpadat. Pak podrtíme v hmoždíři a vysypeme do hrnce. Necháme odpařit vodu, chvilku pražíme nasucho a pak přidáme tuk. Posmažíme na tuku, necháme vychladnout, pak zalijeme studenou vodou.
(Pokud se někomu nechce připravovat jáhly, může použít jáhelnou mouku).
Pokrájíme a postrouháme veškerou zeleninu, dáme vařit. Přidáme koření podle chuti, minimálně 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření a pepře a lžíci majoránky. Přidáme asi 2 lžičky himalájské soli.
Dohromady přidáme cca 2,5-3 litry vody.
Nakonec dochutíme cukrem a citronovou šťávou.